pátek 21. prosince 2012

Pokojíček pro hosty...o vánocích se vždy scházíme jako celá rodina a vždy u nás samozřejmě zůstane někdo na noc. Pro tuto příležitost mám nachystán  vánoční pokojíček. Miluji vánoce a návštěvy všech našich dobrých známých a přátel.Snad i jim u nás bude příjemně a budou se cítit jako doma.

Jablíčka ve voskovém papíru...





sobota 8. prosince 2012

Čas zdobení a oslav....

Vánoce jsou odjakživa považovány především za svátky rodinné, které by měly být plné lásky, přátelství a radosti. Dnes už ale většina z nás vidí ve Vánocích především povinnost obdarovat ty, které máme rádi. Ne vždy však tomu tak bylo, v dřívějších dobách se rodiny na Vánoce připravovaly raději již několik dnů dopředu.
Hospodyňky pekly pro celou rodinu domácí chléb, v bohatších rodinách pak pomaštěné vánočky z bílé mouky, rozinek nebo mandlí. Hospodáři zase chodili k rybníkům a chytali ryby, aby si na štědrovečerní hostině všichni společně pochutnali.
Když nadešel onen Štědrý den, celá domácnost vstávala velice brzy a chytla se přípravy štědrovečerní večeře. Celý den se lidé postili, aby večer alespoň na chvíli uviděli zlaté prasátko. Proč se však před štědrovečerní večeři zlaté prasátko objevuje, zůstává dodnes tajemstvím. V předkřesťanských dobách prasátko bývalo symbolem slunce a zimního slunovratu. K jídlu se v těchto rodinách obyčejně připravoval hrách, několik druhů polévek a pekl se kuba z krup. Během příprav se hospodyně většinou snažila zaměstnat děti v kuchyni, aby hospodář mezi tím tajně přinesl domů stromeček a slavnostně ho ustrojil. V jiných krajích se zase slavnostně stavěly malé betlémy.
Rodina na večeři k prostřenému stolu zasedala teprve, když se na nebi objevila první hvězdička. Ještě před jídlem se celá rodina pomodlila a zavzpomínala na minulý rok. Nejdříve hospodyně začala rozdělovat hrách. Odebrala z mísy po lžíci pro každé domácí zvíře a teprve pak si podle stáří brali i všichni ostatní. Poté se jedla jakákoliv polévka, ale velice oblíbená byla čočka, která rodině podle tradice měla přinést peníze. Následoval masitý pokrm nebo ryba. Všechny kosti se během večeře dávaly na jeden talíř a po večeři je hospodář odnesl v ubrousku na zahradu, kde je zakopal pod jabloň. Po jídle ještě všichni členové domácnosti dostali kousek vánočky nebo cukroví.
Když po večeři zazvonil zvoneček, hospodář do místnosti přinesl stromeček ověšený jablíčky, ořechy, sušeným ovocem, cukrovím nebo kostka­mi cukru zabalenými do barevných papírů. Na stromečku se pak obvykle zapálily svíčky a všichni společně zpívali koledy.




K tradičním barvám, které simbolizují vánoční svátky, jistě patří jak jinak než červená, která krásně ladí s bílou, zelenou, zlatou a stříbrnou...Já jsem ale letos zvolila pro výzdobu stříbrný lesk, který připomíná křehké vločky za dlouhých zimních nocí.